PU gietvloeren en toepassingen

Handige technische knowhow over de bouw en renovatie van woningen

Wat zijn PU gietvloeren?
PU gietvloeren zijn kunststof vloerafwerkingen van een paar millimeter dik die door het mengen van twee componenten tot stand komen; de polyurethaan hars en de verharder. Het uiteindelijke mengsel kan gebruikt worden voor de verduurzaming van elke ondergrond en tevens binnen natte of vochtige ruimten. De vloer is weer beloopbaar na een droogtijd van circa 16 tot 20 uur. Er bestaat een verschil tussen aromatisch en alifatische PU gietvloeren. De eerste is beter bestand tegen UV-licht en zal minder snel verkleuren. PU gietvloeren zijn geschikt als decoratieve afwerking om cement – en gipsgebonden ondergronden, maar kunnen bij zorgvuldige voorbereiding ook worden toegepast op houten ondervloeren. PU gietvloeren zijn oplosmiddelen vrij, er zitten dus geen stoffen in die onder zekere temperatuurcondities plotseling kunnen verdampen. Wel zal het mengen van de twee componenten op een veilige manier moeten plaatsvinden en zal een vloer in een continuerende werkgang moeten worden voltooid. Een PU gietvloer is een hoogwaardig kunststof product dat geheel naadloos wordt uitgevoerd en uiteindelijk zorgt voor een zeer onderhoudsvrije en schitterende design vloer voor elk interieur.

Kleuren en mogelijkheden van de PU gietvloer
Een PU gietvloer kan in duizenden kleuren en kleurnuances worden uitgevoerd. U kunt zelfs in samenwerking met een erkende gietvloerspecialist een eigen kleur samenstellen. U kunt ook gewoon een al bestaande kleur inkopen en deze gebruiken voor de verduurzaming van uw vloer. Nieuwe trends op het gebied van PU gietvloeren zijn de metallic tinten en de betonlook kleuren. Voor meer informatie over deze betonlook nuances kunt u bijvoorbeeld een kijkje nemen op http://www.gietvloeritalia.nl/pu-gietvloer-betonlook/. Wat betreft toepassingen binnen woningen het volgende: PU gietvloeren kunnen ook uitstekend functioneren in badkamers of andere natte ruimten. Door toepassing van specifieke watervaste coatings kan elke natte ruimte voorzien worden van een zeer onderhoudsvriendelijke en makkelijk af te nemen PU lagen. Het schrobben van voegen is definitief verleden tijd. PU gietvloeren worden zowel industrieel toegepast alsmede in de retail, denk bijvoorbeeld aan die mooie witglimmende showrooms en verkoopvloeren. Bovendien bestaat er een groot assortiment verschillende coatings die de vloer nog andere handige eigenschappen kan meegeven. Zo bestaan er anti-slip coatings voor PU gietvloeren en zelfs anti-statische coatings die statische elektriciteit geleiden naar speciale punten in de vloer.

De laatste trends in PU gietvloeren
Hagelwitte PU gietvloeren die niet meer verkleuren, betonlook gietvloeren die een prachtige neutrale ondergrond vormen voor beeldbepalende elementen als meubels, het is allemaal te realiseren met hoogwaardige PU producten. Uiteraard is de kwaliteit van een PU gietvloer afhankelijk van het feit of de ondergrond voldoende vlak is en goed is voorbehandeld. Immers, deze ultradunne laag komt alleen goed tot zijn recht als alle voorbereidingen zijn genomen